Οι βιταμίνες είναι οργανικές ουσίες, αναγκαίες για τη λειτουργία του οργανισμού, όπως την πέψη της τροφής, την καταπολέμηση μολύνσεων, την παραγωγή νέων κυττάρων κ.ά.
Οι βιταμίνες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας και, κατά συνέπεια, την υγεία μας.

Οι βιταμίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τις λιποδιαλυτές και τις υδατοδιαλυτές.
Οι βιταμίνες Α, D, E και Κ είναι λιποδιαλυτές και για ν’ απορροφηθούν από το πεπτικό σύστημα χρειάζονται κάποια ποσότητα λίπους και χημικών στοιχείων. Οι βιταμίνες αυτής της κατηγορίας αποθηκεύονται στο συκώτι.
Οι βιταμίνες Β και C είναι υδατοδιαλυτές και δεν αποθηκεύονται στον οργανισμό, αλλά αποβάλλονται με τα ούρα. Για το λόγο αυτό πρέπει να ανανεώνονται καθημερινά.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α : Η βιταμίνη Α εμπεριέχεται ιδαιτέρως στα σαλατικά, το σπανάκι, τα καρότα, την ντομάτα, το λάχανο κ.α..Η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη για τον οργανισμό μας γιατί καθαρίζει το αίμα και τον κατάρρου. Καθαρίζει το δέρμα από τα εξανθήματα και επιδρά κατά της αναιμίας, των δερματικών βλαβών και της αρθρίτιδας.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β : Εμπεριέχεται κυρίως στα σιτηρά, τα λαχανικά, τα φασόλια και τη φακή. Η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο την ασθένεια Μπέρι-μπέρι.
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β2 : Βρίσκεται αρκετή στα πορτοκάλια, τις πατάτες, τα σταφύλια, το σπανάκι, την ντομάτα. Η έλλειψη της μπορεί να μας προκαλέσει μη κανονική θρέψη, δερματίτιδες, ακόμη και αναιμία.
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β6 : Η βιταμίνη αυτή βρίσκεται άφθονη στο ζουμί από πλήρες σιτάρι. Είναι πολύ χρήσιμη για τον οργανισμό.
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β12 : Υπάρχει κυρίως στα δημητριακά, αλλά σε μικρότερες ποσότητες στα νεφρά, το συκώτι, τα ψάρια και το τυρί. Η έλλειψη της προκαλεί πόνους στη γλώσσα και το στόμα, δυσπεψία, κόπωση, δύσπνοια και εγκεφαλικές διαταραχές.
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C : Βρίσκεται στα περισσότερα λαχανικά και ιδίως στα λεμόνια, τα πορτοκάλια και το ταραξάκο . Η έλλειψη της προκαλεί το σκορβούτο.
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Δ : Η βιταμίνη Δ προσφέρει στον οργανισμό μας φώσφορο και ασβέστιο που είναι απαραίτητα κυρίως για την κανονική ανάπτυξη των οστών. Βρίσκεται κυρίως στο μουρουνέλαιο, το λάδι των καρυδιών και την καρύδα.
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε : Βρίσκεται κυρίως στα μαρούλια και γενικώς στα λαχανικά. Η έλλειψη της προκαλεί μέχρι και στείρωση ή δυσλειτουργία των μυών και του μυοκάρδιου.
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ : Βρίσκεται κυρίως στο σπανάκι και στο λάχανο. Είναι αντιαιμορραγική, δηλαδή “πήζει” το αίμα.
 
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Π : Περιέχεται κυρίως στα λεμόνια και στην πιπεριά. Ενεργεί κατά της αιμορραγίας, της υπέρτασης του αίματος, των ρευματισμών της καρδιάς, της χρόνιας νεφρίτιδας και του διαβήτη.

 

Follow us